برگزاری وبینار مهمان‌نوازی و هتلداری سبز 



 شبکه متخصصین گردشگری فارسی زبان (شگرف)، چهارشنبه ۱۳تیرماه ۱۴۰۳ (۳جولای ۲۰۲۴ میلادی)، میزبان وبینار مهمان‌نوازی و هتلداری سبز بود.


برگزاری وبینار مهمان‌نوازی و هتلداری سبز 

 در این وبینار جناب آقای امیدرضا کاظمی، فعال گردشگری و مهمان‌نوازی و نیز مشاورعالی توسعه کسب‌وکار در مهمان‌نوازی، به عنوان مدیر جلسه حضور داشتند. ابتدا جناب آقای دکتر جعفر جعفری و جناب آقای دکتر کاظم وفاداری ضمن ارائه مقدمه‌ای از ضرورت و اهمیت اقدامات توسعه پایدار در صنعت مهمان‌نوازی به عنوان دومین بخش مهم گردشگری در ایجاد گازهای گلخانه‌ای و مصرف انرژی ارائه کرده و به مهمانان و شرکت‌کنندگان خیرمقدم گفتند. سپس سخنرانان محترم صحبت‌های خود را در دو بخش نظری و تجربی مهمان‌نوازی و هتلداری سبز به اشتراک گذاشتند.

 نخستین سخنران این وبینار جناب آقای دکتر فرید جواهرزاده، رییس انجمن علمی طبیعت گردی ایران بودند که صحبت‌های خود را با ارائه تعریفی از اقامتگاه‌های سبز شروع کرده و پس از معرفی ماهیت این اقامتگاه‌ها به ارائه راهکارهایی در جهت پیشگیری از آسیب‌های محیط زیستی پرداختند. این راهکارها عمدتا در برگیرنده استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، مدیریت انرژی و پسماند، تغییر الگوهای مصرفی، و کاهش و حذف پلاستیک بود.

 سخنران دوم، سرکارخانم نازیلا باباخانی پژوهشگر گردشگری پایدار از دانشگاه گریفیث استرالیا بودند که حول محور تغییر الگوهای رفتاری گردشگران و ترغیب آنها به رفتارهای پایدار صحبت کردند. ارائه ایشان، بر اساس مطالعات موردی که بر روی گردشگران در هتل‌های مختلف سراسر دنیا انجام شده بود، دربرگیرنده مواردی از قبیل تغییر جزیی در ارایه گزینه ها  استفاده از پیش فرض ها و تغییر هنجارهای اجتماعی بر گردشگران، و اثرگذاری هر یک از این روش‌ها بود.

 در بخش بعدی وبینار، جناب آقای اکبررضوانیان تجربیات عملی خود از احیای یک خانه بوم‌گردی در کاشان با عنوان “خانه نقلی” صحبت کردند. تجربه ایشان در احیای این خانه بوم‌گردی شامل استفاده از مصالح بوم‌آورد، تغییر کاربری برخی بخش‌ها برای سازگاری با فضاهای امروزی، ارتباط خانه با محله و مغازه‌های اطراف، تفکیک پسماند و به حداقل رساندن آن، و در نهایت برگزاری جشنواره‌ها و رویدادهایی با هدف ترویج فرهنگ گردشگری پایدار از جمله محورهای صحبت های ایشان بود.

 تجربه عملی دومی که در این وبینار به اشتراک گذاشته شد، تجربه گیله بوم در استان گیلان بود که به سخنرانی جناب آقای خسرو مهین‌روستا، مدیر و مالک اقامتگاه گیله بوم ارائه گردید. محور اصلی سخنرانی ایشان شامل روش‌های جلوگیری از خروج پسماند از اقامتگاه گیله بوم در ده سال گذشته بود و اینکه چگونه مدیریت پسماند به شکل موثری در این مکان اجرا می‌شود. سپس در مورد مدیریت آب که عمدتا شامل مهار آب باران برای فعالیت‌های روزمره بود و نیز مدیریت انرژی که اغلب به روشهایی چون کاشت درخت و ترسیب کربن و راهکارهای حفظ انرژی انجام می شود، صحبت‌های اثربخش خود را تکمیل کردند. در نهایت ایشان به سه عامل حضور فعال میزبان، خنثی کردن آلودگی آب وهوا و خاک، و پایش مداوم میزان خروجی آلودگی و پسماند به عنوان اصلی‌ترین عوامل یک اقامتگاه سبز اشاره نمودند.

 آخرین سخنران این وبینار جناب آقای اشکان بروج، مدرس و مشاور بازاریابی هتلداری و گردشگری پایدار بودند که تجربه خود را از پژوهشی که در مورد ارزیابی مهمان‌نوازی سبز داشتند به اشتراک گذاشتند. ایشان بر اهمیت توجه همزمان به سه بعد اجتماع و فرهنگ اقتصاد و محیط زیست به عنوان ابعاد گردشگری پایدار تاکید کرده و چهار رکن گردشگری اقامتگاه‌های بوم‌گردی، شامل ساختار بومی محصوصات و خدمات، ساختار محیطی بومگرا، ساختار مالکیت و مدیریت خانوادگی، و زیرساخت‌های گردشگری را بطور کامل مورد بحث قرار دادند و به بررسی ارزیابی استانداردهای بین المللی مقاصد و اقامتگاه های سبز پرداختند.

شگرف امیدوار است با آگاهی رسانی در راستای مهمان‌نوازی و هتلداری سبز، شاهد ترویج فرهنگ گردشگری پایدار در آینده ایران عزیز باشد.