برگزاری وبینار روش تحقیق در پژوهش های گردشگری به صورت آنلاین



شبکه متخصصین گردشگری فارسی‌زبان (شگرف) چهارشنبه گذشته ۲۱ شهریورماه ۱۴۰۳ ٬ (۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی)٬ میزبان وبینار روش تحقیق در پژوهش‌های گردشگری با مدیریت سرکارخانم دکتر فاطمه باقری بود.


 برگزاری وبینار روش تحقیق در پژوهش های گردشگری به صورت آنلاین

سخنران اول این وبینار جناب آقای دکتر سالار کوهزادی، استادیار گروه مدیریت گردشگری، دانشگاه کردستان بودند که در مورد مقالات مروری سیستماتیک صحبت کردند. ایشان بر اهمیت مقالات مروری سیستماتیک، که به دلیل تولید تجمعی دانش و شناسایی شکا‌ف تحقیق اهمیت زیادی در دهه اخیر یافته‌اند٬ تاکید کردند. سپس ایشان در مورد روش انجام این نوع مقالات مبتنی بر چارچوب PRISMA صحبت کردند. همچنین ابزارهای مورد نیاز برای انجام مقالات مروری سیستماتیک را معرفی نمودند.

سخنران دوم جناب آقای دکتر محمدصادق اسحاقی، دکتری مدیریت بازاریابی از دانشگاه اصفهان و مدرس موسسه بین‌المللی آموزش عالی استرالیا و دانشگاه گریفیث و کویینزلند جنوبی استرالیا بودند. صحبت‌های ایشان حول محور مدل‌سازی فراتحلیلی به عنوان روشی برای ترکیب و آمیختن نتایج سایر پژوهش‌هایی بود که به پرسش‌های مشابهی می‌پردازند. سپس با اشاره به تفاوت فراتحلیل و مدل سازی فراتحلیل و نیز گام‌های انجام مدل‌سازی فراتحلیل صحبت‌های خود را تکمیل کردند.

خانم دکتر فاطمه شکاری، دکتری گردشگری از دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیات علمی دانشگاه شیراز سخنران بعدی این وبینار بودند که در مورد روش تحلیل بیبلیومتریک سخنرانی نمودند. این روش یک روشی کمی و آماری برای تحلیل داده‌های کتاب‌سنجی و به دست آوردن دید کلی نسبت به یک حوزه پژوهشی و نیز شناسایی شکاف دانش در آن حوزه است. در ابتدا ایشان به تفاوت این روش با فراتحلیل و مرور سیستماتیک پرداختند. سپس در مورد تحلیل عملکرد و ساینس مپینگ به عنوان دو تکنیک تحلیل بیبلیومتریک و تفاوت‌های آنها صحبت کردند. و در انتها با پرداختن به انواع روش‌های تحلیل و نرم افزارهای مورد استفاده و نیز محدودیت‌های این روش تحقیق سخنرانی خود را تمام کردند.


سخنران بعدی خانم دکتر ارغوان هادی نژاد دکتری مدیریت گردشگری از دانشگاه گریفیث استرالیا بودند که سخنرانی خود را در مورد روش‌های تحقیق آزمایشی فراشناختی ارائه کردند. این روش با ترکیب تکنولوژی و روش‌های دیگر مانند پیمایش و مصاحبه برای دست یافتن به لایه‌های عمیق‌تر ذهن شرکت کنندگان تحقیق به موضوع تحقیق می‌پردازد. ترکیب این روش‌ها که محقق کمک می‌کند تا بتواند میزان احساسات، مثبت یا منفی بودن و همچنین توجه شرکت کنندگان تحقیق را در لحظه اندازه بگیرد و اطلاعات دقیقی از شناخت و نگرش آنها به دست آورد.

دکتر جلایر خلیل زاده دکتری مهمان نوازی از دانشگاه فلوریدای مرکزی٬ آخرین سخنران وبینار سخنرانی خود را در مورد سامانه های پیچیده سازگار ارائه نمودند. سیستم‌هایی پیچیده که مجموعه‌ای از نظم و آشوب هستند و گردشگری یکی از این سیستم‌هاست. سپس به انواع مدل‌های سامانه‌های پیچیده سازگار اشاره کردند و برخی از مطالعاتی که در این حوزه و با استفاده از مدل‌های مختلف انجام شده بود را معرفی نمودند.

در بخش نهایی وبینار سخنرانان به پرسش‌های شرکت کنندگان پاسخ دادند و در پایان جناب آقای دکتر وفاداری و جناب پروفسور جعفری صحبت‌هایی را در مورد فرصت‌ها و همکاری‌های علمی و ایجاد زمینه‌های تولید دانش بویژه در بین فارسی زبانان سخن گفتند.