وبینار«توسعه گردشگری در شرایط بحران و تحریم» در تاریخ ۲۲ اسفند ماه ۱۴۰۳ (۱۲ مارس ۲۰۲۵ میلادی) با استقبال مخاطبان به صورت آنلاین برگزار گردید.
شبکه متخصصین گردشگری فارسی زبان (شگرف) در پانزدهمین وبینار تخصصی خود در تاریخ ۲۲ اسفند ماه ۱۴۰۳ (۱۲ مارس ۲۰۲۵ میلادی)، میزبان "توسعه گردشگری در شرایط بحران و تحریم" به مدیریت جناب آقای دکتر سیامک سیفی استاد و پژوهشگر گردشگری دانشگاه اولو فنلاند بود. در این وبینار با حضور سخنرانان برجستهای از حوزههای مختلف گردشگری، نکات کلیدی در راستای تابآوری و رونق گردشگری ایران در شرایط تحریم مطرح شد. این وبینار از مجموعه وبینارهای کمیته «مدیریت و خدمات مسافرتی» می باشد.

در ابتدای وبینار جناب آقای دکتر کاظم وفاداری و آقای پروفسور جعفری ضمن خوشآمدگویی به مفهوم تحریم که مختص کشور ایران هم نیست و امروزه مسالهای جهانی شده است اشاره و بر لزوم توسعه استراتژی در دوره بحران و تحریم تاکید کردند.
سرکار خانم دکتر مویدفر، دکتری جغرافیای گردشگری و عضو هیأت علمی دانشگاه میبد یزد، سخنرانی خود را با تعریف بحرانهای مختلف گردشگری آغاز کردند. ایشان بحرانهای طبیعی، سیاسی، اپیدمیک و تکنولوژیک را به عنوان انواع بحرانهای تاثیرگذار بر صنعت گردشگری معرفی کرده و تیپولوژی این بحرانها را بر اساس ماهیت آنها تشریح کردند. در ادامه، تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم این بحرانها بر گردشگری بررسی شد. از جمله تاثیرات مستقیم میتوان به محدودیتهای رفت و آمد گردشگران و تاثیر بر بخشهای مختلف گردشگری از جمله خطوط هوایی و بخش اقامت اشاره کردند. همچنین، به گفته ایشان بحرانها میتوانند تاثیرات غیرمستقیم بر بنگاههای اقتصادی مرتبط با صنعت گردشگری مانند دسترسی به قطعات یدکی هواپیما داشته باشند. دکتر مویدفر راهکارهایی برای افزایش تابآوری صنعت گردشگری پیشنهاد دادند که شامل توسعه قابلیتهای انسانی، مدیریت فرایندهای گردشگری، توسعه تعاملات اجتماعی و تقویت توان رقابتی با کشورهای دیگر بود.
جناب آقای دکتر غمخوار، دکترای گردشگری از دانشگاه استرتکلاید گلاسگو (اسکاتلند)، عضو هیأت مدیره و دبیر جامعه تورگردانان ایران و رییس هیات مدیره شرکت گردشگری افق نو به بحث پیرامون بحرانهای مختلفی که گردشگری ایران با آنها روبروست، پرداختند. ایشان بر لزوم توسعه بازاریابی گردشگری با تمرکز بر شکلدهی مجدد تصویر ذهنی گردشگران از ایران تاکید کردند و راهکارهایی برای مقابله با این بحرانها ارائه دادند. دکتر غمخوار همچنین به تلاشهای کشورهای همسایه در بازاریابی گردشگری اشاره کردند و بر لزوم استفاده از این تجربیات برای توسعه گردشگری ایران تاکید نمودند. ایشان به عنوان عضوی از جامعه تورگردانان ایران، تصویر واقعی از چالشهای موجود در صنعت گردشگری ایران ارائه کردند و به بررسی راهکارهای مختلف از جمله توسعه گردشگری داخلی به عنوان تمرینی برای دوران شکپفایی و نیز مقابله با این بحرانها در دوران کنونی پرداختند. جناب آقای طباطبایی، رئیس جامعه هتلداران یزد، سخنرانی خود را از دیدگاه جامعه هتلداران ارائه داد. ایشان به بررسی تاثیر تحریمها بر صنعت اقامت و هتلها پرداختند و اعلام کردند که این بخش برخلاف سایر بخشها، به دلیل محدودیت فعالیت در تابآوری به شدت ضعیف است. ایشان توضیح دادند که صنعت اقامت به دلیل تحریمها فلج شده و حتی در صورت رفع تحریمها، ظرفیت سرویسدهی بخش اقامتی بسیار محدود است. در ادامه، راهکارهایی برای بهبود وضعیت صنعت اقامت پیشنهاد کردند که شامل کمک گرفتن از متخصصین در حوزه گردشگری، توسعه زیرساختهای دیجیتال و تغییر رفتار حاکمیت نسبت به گردشگران و کارکنان این بخش بود. همچنین، توسعه گردشگری داخلی و معرفی مقاصد کمتر شناخته شده نیز به عنوان یک راهکار موثر برای بهبود وضعیت صنعت اقامت مطرح شد.
جناب آقای دکتر پورحسینی، دانشآموخته گردشگری و فعال در حوزه توسعه گردشگری بومی و صنایع دستی خلاق، سخنرانی خود را با اشاره به حوادث غیرقابل پیشبینی مانند حملات یازده سپتامبر و پاندمی کرونا آغاز کردند. ایشان بر این نکته تاکید کردند که ما در دوران عدم قطعیت زندگی میکنیم و پارادایم توسعه پایدار ممکن است در این شرایط پاسخگو نباشد. به همین دلیل، ایشان پیشنهاد کردند که باید بر روی مفهوم "توسعه پادشکننده" تمرکز کنیم که بر اساس آن، هوشمندی، خلاقیت و انعطافپذیری در کسبوکارها میتواند باعث تابآوری در شرایط بحرانی شود. توصیههای ایشان شامل هوشمندی و خلاقیت در کسبوکارها، تبدیل کسبوکارهای بزرگ به کسبوکارهای کوچک و ایجاد شبکههای گسترده بود. همچنین، ایشان بر پذیرش اشتباهات به عنوان بخشی از فرآیند توسعه و پیشرفت تاکید کردند.
وبینار با یک جلسه پرسش و پاسخ به پایان رسید که در آن شرکتکنندگان سوالات خود را از سخنرانان مطرح کردند. این وبینار فرصتی فراهم آورد تا متخصصین گردشگری در کنار یکدیگر، راهکارهای عملیاتی برای مقابله با بحرانها و تحریمها را بررسی کنند و به لزوم تابآوری در صنعت گردشگری ایران تاکید کنند.
برای مشاهده اطلاعات وبینار و دسترسی به لینک وبینار ضبط شده دریوتیوب به صفحه وبینار در سایت شگرف مراجعه کنید.(https://shegarf.org/events/shegarf-w16)
برای مشاهده سایر وبینارهای برگزار شده به بخش وبینارهای سایت شگرف مراجعه نمایید. (https://shegarf.org/webinars-past)